24ins
Novini
new60

На почивка с каравана или кемпер

2014-07-31 12:50:12

В разгара на летния сезон и отпуските всеки търси най-доброто решение как да прекара почивката си. Използването на каравани и кемпери за пътуване става все по-популярно в България през последните години и безспорно е приключение за цялото семейство, но разбира се не е по-вкуса на всеки летуващ. Ако изберете да прекарате така отпуската си, ще видите и много предимства, като това, че ще сте по-близо до природата, няма да сте затворени между четири стени, няма ограничения във времето и разстоянието, а и ще избегнете тълпите от хора по курортите.

Преди да потеглите на път трябва добре да подготвите подвижния си дом, за да не попаднете в непредвидени ситуации. Ето и няколко съвета на застрахователните експерти от zastrahovamse.com :


• Проверете всички нива на течности дали са в нормата, това включва масло, спирачна течност, вода. Ако теглите каравана с автомобила си, уверете се, че връзката между тях е подсигурена. Затворете всички врати на шкафчета, хладилника, прозорците на караваната. Ако използвате газ, не забравяйте да я изключите преди да потеглите.

• Когато подготвяте багажа си, уверете се, че разполагате със всичко необходимо според мястото, което сте избрали за къмпинг и предпочитания начин за спане. Ако сте с каравана, но предпочитате да спите в палатка, вземете със себе си повече стълбчета и колчета за закрепяне на палатката, както и задължително мрежа против комари и найлон, ако палатката Ви не е водонепропускваема. Носете си достатъчно храна, повечето кемпери и каравани разполагат с хладилник и печка за готвене, това ще улесни приготвянето и, а съхранението. Носете си задължително фенер, пожарогасител, комплект за спешна помощ, ДжиПиЕс или карта, понеже някои къмпинги са трудно откриваеми.

• Ако пътуване с домашен любимец, задължително преди това го ваксинирайте и чипирайте. В някои къмпинги допускат домашни животни само след доказване, че животното е ваксинирано. Сложете нашийник с името на животното и телефон за връзка, ако се изгуби, и нашийник против кърлежи.

• И най-важното – преди да поемете на път, уверете се че караваната или кемпера Ви са застраховани, за да нямате допълнителни разходи при случило се застрахователно събитие.

Застраховка на кемпер

По Гражданска отговорност кемперите се застраховат като товарни автомобили със съответното общо тегло и товароносимост. Ако в талона е записан като лек автомобил се застрахова като такъв, а ако е посочен като специален автомобил се застрахова като товарен.

При застраховка Автокаско се покриват стандартните рискове – пожар, ПТП, природни бедствия, кражба, като общата застрахователна сума включва освен цената на кемпера, но и движимото имущество в него, но при кражба на отделни части от движимото имущество не се покриват от застраховка Каско.

Застраховка на каравана

Караваните се застраховат като ремаркета, т.е. за тях се сключва стандартна застраховка Гражданска отговорност за товарно или къмпинг ремарке. В някои специални случаи може да сключите имуществена застраховка на каравана. Това става, ако караваната не е в движение.

При предоставяне на необходимите документи за марката, модела, годината на производство на караваната, дали е постоянно или сезонно обитавана, може да сключите имуществена застраховка на караваната Ви след специално запитване към избраната от Вас застрахователна компания.

24ins