24ins
Novini
new61

Еко шофиране – част 1

2014-10-03 15:12:34

Еко шофирането е един модерен и интелигентен начин да спестите откъм разход за гориво, да редуцирате изпускането на вредни емисии във въздуха, както и да стигнете бързо и безопасно до желаната от Вас дестинация. Чрез прилагането на някои техники на шофиране, които взимат под внимание технологическата характеристика на двигателя на автомобила, вие редуцирате изпуснатия въглероден диоксид с от 5-10%. Еко шофирането намаля значително стреса от шофиране, особено за хора, на които се налага често да пътуват, както и риска от злополука на пътя.

Основни правила при еко шофиране


• Системното увеличаване на дистанцията от превозното средство пред Вас в рамките на потока на трафика значително подобрява безопасността на пътя и намаля риска от инциденти. Увеличението на безопасната дистанция до около 3 секунди редуцира възможността да попаднете в рискова ситуация. Отпуснете педала за газта, ако пътния поток се забавя, за да запазите безопасната дистанция. С това си действие може да стабилизирате колебанията в скоростта и управлението на автомобила да стане по-внимателно и изравнено, както и да потеглите по-плавно при задвижване на потока. Ако спирате рязко, понеже дистанцията на автомобила пред вас е малка, то ще трябва и рязко да потегляте, това води до по-голям разход на гориво. Стремете се по време на засилен трафик превозното Ви средство да се движи непрестанно.

• Възползвайте се от инерцията на превозното средство, което автоматично означава да се използва застоената кинетична енергия. Най-просто обяснено, да позволите на автомобила да се движи плавно с постоянна скорост, когато е възможно, без излишно да натискате рязко газта и спирачките. Шофирането по инерция може условно да се раздели на две категории – инерция на скорост и инерция в неутрално положение.

Инерция на скорост – оставете автомобила да се движи на скорост. Скоростта ще се намали от само себе си поради спирачния ефект на двигателя чрез механичното триене. Ако използвате правилната предавка ще избегнете неволното ускорение, особено ако се движите по надолнище. Тази техника ще ви спести гориво, дори и когато шофирате с по-висока скорост.

Инерция в неутрално положение – оставете автомобила да се движи по инерция, без включена предавка на празен ход на двигателя. Тази техника използва цялата налична кинетична енергия на превозното средство, тъй като няма спирачен ефект на двигателя. По този начин, когато пътувате на сравнително дълги разстояния, може да се движите с постоянна скорост без допълнително ускоряване. При движение на инерция разхода на гориво се определя само от работата на празен ход на двигателя. От съображения за безопасност, когато се движите по надолнище, винаги използвайте правилната предавка за да избегнете внезапно ускорение.

Следва част 2...
24ins