24ins
Novini
new62

Еко шофиране – част 2

2014-10-22 14:50:46

• Поддържане на постоянна скорост при ниски обороти - Карайте плавно при ниски обороти на възможно най-високата предавка. Шофирането с постоянна скорост спестява доста гориво в сравнение с шофиране при същата скорост, но с последователно ускоряване или рязко спиране на превозното средство. Ненужното рязко спиране и ускоряване не само увеличава разхода на гориво, но и значително увеличава стреса при шофиране и предизвиква допълнителни рискове за безопасността по време на пътуването.

Еко шофирането се стреми не само да Ви спести от разходи за гориво, но и да създаде култура в шофьорите да се движат плавно и необезпокоявано в рамките на трафика. Тази техника успешно се прилага при извънградско шофиране, но също така може да се използва и за шофиране в градски условия, дори и при натоварен трафик. Шофирането с висока скорост и на високи обороти драстично увеличава разхода на гориво, не е подходящо за градски условия, а дори и на магистрала няма да Ви спести толкова време, колкото ще е допълнителния разход на гориво.

• Превключвайте по-бързо на по-висока предавка – превключвайте на по-висока предавка при около 2000 оборота, като вземате предвид трафика, безопасността и индивидуалните характеристика на Вашия автомобил. Шофирането с високи или средни обороти винаги Ви коства повече гориво, отколкото шофирането на по-ниски обороти при каквато и да е скорост. Затова е препоръчително да сменяте предавките по-рано. Но винаги преди това взимайте предвид трафика и спецификациите на превозното средство. Когато шофирате по нагорнище изберете предавка, която не изисква да натискате педала на газта до край.

Силното ускорение е необходимо, когато бързо трябва да достигнете определена скорост и е препоръчително да се прилага само в специфични ситуации като изпреварване на друг автомобил, смяна на платната и други. В тези ситуации превключването между предавките може и да ви спести гориво, но и ако и пропуснете да превключите, така по-бързо ще достигнете до желаната скорост, която ако бъде запазена за по-дълго време, ще ви спести доста гориво.

Бензиновите и дизеловите двигатели се различават доста, но това важи и за по-новите и стари модели двигатели, независимо какво гориво ползват. Автомобилите с дизелови двигатели или инжекционите сменят по-бързо на горна предавка при по-малко обороти, отколкото тези на бензин или по-старите.

При автомобилите с автоматична скоростна кутия, за да смените предавката и да шофирате при по-ниски обороти просто отстъпете за кратко от педала за газта.

24ins